13 Φεβ 2017

Αναφορά Διεθνούς Αμνηστίας για τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας

Print this post
Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για τους πρόσφυγες έχει οδηγήσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να διαβιούν σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες και δεν πρέπει να επαναληφθεί με άλλες χώρες, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα εν όψει της συμπλήρωσης ενός έτους από την υιοθέτηση της εν λόγω συμφωνίας.


Η συμφωνία, η οποία έχει ως στόχο την επιστροφή αιτούντων άσυλο πίσω στην Τουρκία θεωρώντας εκ προοιμίου ότι η τελευταία είναι ασφαλής για αυτούς, έχει αφήσει χιλιάδες ανθρώπους εκτεθειμένους σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες στα ελληνικά νησιά. Στη νέα Έκθεσή της με τίτλο «Ένα σχέδιο απόγνωσης», η Διεθνής Αμνηστία καταγράφει επίσης παράνομες επιστροφές αιτούντων άσυλο στην Τουρκία οι οποίες συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους δυνάμει του διεθνούς δικαίου.

«Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας είναι καταστροφική για τους χιλιάδες που έχουν εγκλωβιστεί σε μία επικίνδυνη, απελπιστική και, καθώς φαίνεται, ατέρμονη κατάσταση αναμονής στα ελληνικά νησιά», τόνισε η Gauri van Gulik, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

«Είναι ακραία υποκριτικό το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαλαλούν και προωθούν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας ως μια επιτυχία, ενώ κλείνουν τα μάτια τους μπροστά στο αφόρητα υψηλό “τίμημα” που πληρώνουν όσοι υφίστανται τις συνέπειές της».

Διαβάστε περισσότερα εδώ
Δείτε την αναφορά εδώ