30 Μαΐ 2015

Ανακοίνωση - αυθαίρετη κράτηση του Τ.Κ, πολιτικού πρόσφυγα από την Τουρκία

Print this post
Ο Τ.Κ., πολίτης Τουρκίας, υπέβαλε αίτηση πολιτικού ασύλου τον Δεκέμβρη του 2014, επικαλούμενος λόγους δίωξής του από τις τουρκικές αρχές, λόγω των αριστερών πολιτικών του πεποιθήσεων. Προσκόμισε δε δικαστικές αποφάσεις και αποδεικτικά στοιχεία των ισχυρισμών του στην οικεία Αρχή Απόφασης.

Στο μεταξύ και αφού είχε ήδη δώσει συνέντευξη όπου εξέθεσε το σύνολο των ισχυρισμών του που θεμελιώνουν το αίτημα ασύλου του, συνελήφθη από την ελληνική αστυνομία λόγω της εκκρεμότητας εντάλματος σύλληψης από την Τουρκία (μέσω της Interpol). Η κατηγορία για την οποία τον ζητούν οι τουρκικές αρχές είναι ότι αποκάλεσε «παλιοαλήτη» έναν σοφρωνιστικό υπάλληλο, ενόσω ήταν κρατούμενος
. Είναι πασίδηλος ο προσχηματικός χαρακτήρας του τουρκικού εντάλματος, καθώς οι τουρκικές αρχές συνεχίζουν την διωκτική τους πολιτική κατά των αριστερών αγωνιστών που δεν «σωφρονίζονται» παρά τα βασανιστήρια και τις συνεχείς αυθαίρετες διώξεις.

Ευτυχώς οι ελληνικές δικαστικές αρχές δεν έχουν μέχρι τώρα δεχτεί την εκτέλεση ανάλογων τουρκικών αιτημάτων («ερυθρές αγγελίες») στην περίπτωση αιτούντων άσυλο και προσφύγων, δεδομένου ότι ο το τουρκικό κράτος, ως φορέας δίωξης, είναι αυτό έναντι του οποίου η ελληνική Πολιτεία έχει υποχρέωση να παράσχει προστασία στους πολιτικούς πρόσφυγες. Έτσι και στην περίπτωση του Τ.Κ. αυτός αφέθηκε ελεύθερος με εντολή της Εισαγγελέα Εφετών από τις δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, ωστόσο μετήχθη στην Υποδιεύθυνση Αλλοδαπών Αθηνών και ήδη κρατείται εκεί επί δύο ημέρες. Ο λόγος που κρατείται είναι ότι θεωρείται επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη λόγω ... της τουρκικής «ερυθράς αγγελίας»! Ο φορέας δίωξής του, το τουρκικό κράτος, συνεχίζει να τον διώκει και σε ελληνικό πλέον έδαφος.

Ποιο νομικό και πολιτικό πλαίσιο αφήνει περιθώριο για την αυθαίρετη κράτηση του Τ.Κ. που έχει και την πρόσθετη ιδιότητα του θύματος βασανιστηρίων από τις τουρκικές αρχές; Σε ποια νομική βάση υιοθετούν οι ελληνικές αρχές τις έωλες κατηγορίες των τουρκικών, για να θεωρήσουν τον Τ.Κ. «επικίνδυνο για τη δημόσια τάξη», με βάση μάλιστα μια κατηγορία «εξύβρισης»; Θεωρούν άραγε οι ελληνικές αρχές (όπως οι αντίστοιχες τουρκικές) ότι οι αριστεροί αγωνιστές είναι εγκληματίες;

Καταγγέλλουμε την κατά παράβαση της Σύμβασης της Γενεύης κράτηση του αιτούντος πολιτικό άσυλο Τ.Κ. και απαιτούμε την απελευθέρωσή του, σε συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Χώρας.

Αθήνα,  29 Μαίου 2015

ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ