14 Αυγ 2013

Κέντρα κράτησης μεταναστών – Αποθήκες ψυχών και σωμάτων

Print this post
Ένα χρόνο μετά την έναρξη του Ξένιου Δία, η εξέγερση της Αμυγδαλέζας ήρθε να μας θυμίσει ότι έχουμε ξεχάσει περίπου 4.000 – 5.000 ανθρώπους σε μερικές αποθήκες – κέντρα κράτησης.

Στην Ελλάδα της κρίσης η επιχείρηση του Ξένιου Δία, χρησιμοποιήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση, ως ένα μέσο συγκέντρωσης από το κέντρο της Αθήνας του άνεργου πλεονάζοντος μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού, με τη μορφή του ελέγχου της νόμιμης διαμονής αυτών.

Αυτοί οι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν σε νέους χώρους κράτησης (Αμυγδαλέζα, Κόρινθος, Ξάνθη, Κομοτηνή κλπ.) που δημιουργήθηκαν για το σκοπό αυτό και οι οποίοι ελάχιστα διέφεραν από τους έως τώρα χρησιμοποιούμενους χώρους (αστυνομικά κρατητήρια, πρώην αποθήκες κλπ.) που είχαν αποτελέσει αντικείμενο της Δημόσιας Δήλωσης της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης το Μάρτιο του 2011, καθώς και πληθώρας καταδικαστικών αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και διαπίστωναν απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση των κρατουμένων.


Ήδη στην Αμυγδαλέζα του Ξένιου Δία προστέθηκε το μαρτύριο της ζέστης, με τη χρήση κοντέϊνερ, ενώ πρόσφατα από την Κόρινθο μεταφέρθηκε για να αποβιώσει σε νοσοκομείο κρατούμενος στον οποίο δεν είχε παρασχεθεί η αναγκαία ιατρική φροντίδα, ενώ είναι συνεχείς οι διαμαρτυρίες και αντιδράσεις από όλους τους νέους χώρους κράτησης της χώρας.

Το μεγαλύτερο μαρτύριο, το οποίο όμως υπομένουν οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα και αλλού είναι η χωρίς όριο πλέον παράταση της κράτησής τους. Ενώ μέχρι το 2009 οι υπό απέλαση μετανάστες κρατούνταν έως 3 μήνες, αυτό επί υπουργίας Δένδια αυξήθηκε σε 6 μήνες και ήδη μετά την εφαρμογή του Ξένιου Δία αυξήθηκε σε 12 καταρχήν μήνες, για να αυξηθεί για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου φέτος στο ανώτατο διάστημα των 18 μηνών, παράταση που αποτέλεσε και την αφορμή της εξέγερσης.

Και σε αυτή την συνεχή παράταση της διάρκειας κράτησης δυστυχώς δεν τίθεται κανένα ανάχωμα. Ενώ μονότονα πλέον το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδικάζει την Ελλάδα για τα παράλογα διαστήματα κράτησης, σε απαράδεκτους χώρους, οι Έλληνες δικαστές δυστυχώς έχουν υιοθετήσει άκριτα τις ιαχές των ακραίων εθνικιστικών ομάδων, που θα επιθυμούσαν ίσως αντί κράτησης πλέον ριζικές λύσεις και επικυρώνουν την παράταση της κράτησης ανθρώπων επ' αόριστον, χωρίς να υπάρχει καμία λογική πρόβλεψη επιστροφής στις πατρίδες τους.

Η πρόσφατη εξέγερση στην Αμυγδαλέζα όμως έδειξε ότι ακόμη και οι ξυπόλητοι αντιδρούν, πιθανότατα γιατί δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Ποια ήταν η αντίδραση της πολιτείας μας; Τους έφερε προς συνετισμό των υπολοίπων, κατηγορούμενους για στάση. Έτσι θα ξεπεράσουμε πιθανότατα για 56 ανθρώπους το ανώτατο διάστημα κράτησης, εγκλείοντάς τους στις φυλακές πλέον για ποινικό αδίκημα. Και πιθανότατα θα τους κρατήσουμε κατόπιν και άλλους 18 μήνες για να εκτελέσουμε την απέλαση που μπορεί να διαταχθεί από το Δικαστήριο.

Θα πρέπει να αναλογισθούμε όμως αν η ανάπτυξη μέσω φυλακών και χώρων κράτησης, είναι αυτό που αντιστοιχεί στη μνημονιακή Ελλάδα. Για όλους αυτούς δε που νομίζουν ότι το θέμα της κράτησης μεταναστών δεν τους αφορά, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι ήδη τα πρώτα πειράματα με οροθετικές και τοξικομανείς (όπως η επιχείρηση Θέτις στις αρχές του χρόνου επίσης στην Αμυγδαλέζα) έχουν γίνει και οι χώροι κράτησης που δημιουργούνται και θα δημιουργηθούν περιμένουν να φιλοξενήσουν με τη σειρά τους όλους τους απόκληρους, κάτι το οποίο όχι μόνο υπαινίχθηκε, αλλά πρότεινε από το βήμα της Βουλής ένας εκπρόσωπος των νεοναζιστών.

Ήδη σήμερα και αύριο αποφασίζεται αν θα συνεχίσουμε να κρατάμε αυτούς που τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν για τις απαράδεκτες συνθήκες και τη διάρκεια κράτησής τους.

Αναμένουμε τους δικαστές που θα ορθώσουν το ανάστημά τους και θα σταματήσουν τη διολίσθηση αυτού του τόπου σε σκοτεινούς δρόμους, θυμίζοντας το παράδειγμα του Δικαστηρίου της Ηγουμενίτσας που πριν μερικούς μήνες απάλλαξε από κατηγορία απόδρασης άλλους κρατούμενους σε παρόμοιες συνθήκες κράτησης.


ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ



Αθήνα, 14 Αυγούστου 2013



omadadikigorwn@lists.riseup.net                   http://omadadikigorwn.blogspot.com  

Κατεβάστε την ανακοίνωση εδώ