11 Νοε 2012

Ανακοίνωση για τα θύματα ρατσιστικής βίας

Print this post
Ανακοίνωση

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχαμε σωρεία νέων επεισοδίων ρατσιστικής βίας, που έχουν λάβει πλέον δραματικές διαστάσεις.

Στο ένα περιστατικό, στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου πλέον η ρατσιστική βία τείνει να αποκτήσει διαστάσεις πογκρόμ, οργανωμένες ομάδες επιτέθηκαν αδιάκριτα κατά αλλοδαπών και κατά των μαγαζιών και των κατοικιών τους.

Σε άλλο περιστατικό στο Παλαιό Φάληρο, ομάδα αγνώστων μαχαίρωσε και έστειλε στο νοσοκομείο διερχόμενο αλλοδαπό.

Στο τρίτο και πιο φρικιαστικό περιστατικό, ιδιοκτήτης αρτοποιείου στη Σαλαμίνα, μαζί με το γιο του και άλλους δύο συνεργούς τους, αφού βασάνισαν τον εργάτη τους στο αρτοποιείο, εγκατέλειψαν αυτόν αλυσοδεμένο σε δέντρο.

Ποια ήταν η αντίδραση της Πολιτείας σε αυτά τα περιστατικά?



Στο πρώτο έγιναν 12 προσαγωγές, χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για συλλήψεις ή διώξεις.

Στο δεύτερο ουδείς ανευρέθη.

Στο τρίτο και αφού ο βασανιστής ιδιοκτήτης παραπέμφθηκε στον ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Τι απέγιναν τα θύματα?

Στο πρώτο γνωρίζουμε για ιδιοκτήτη καταστήματος που καταστράφηκε ότι κρατήθηκε προς απέλαση.

Στο δεύτερο επίσης γνωρίζουμε ότι ο μαχαιρωμένος και νοσηλευόμενος αλλοδαπός κρατήθηκε προς απέλαση.

Στο τρίτο το εξαθλιωμένο και εξευτελισμένο θύμα κρατείται προς απέλαση.

Είναι τουλάχιστον προκλητικό τα θύματα μιας βίας, που διαρκώς κλιμακώνεται, αποκτώντας διαστάσεις επικίνδυνες, να κρατούνται προς απέλαση, συνεχίζοντας να εξευτελίζονται και να βασανίζονται, στα χέρια μιας αστυνομίας που κατά την κοινή εμπειρία κάνει διάκριση σε βάρος των αλλοδαπών συμπολιτών μας και σε συνθήκες κράτησης που έχουν προ πολλού χαρακτηρισθεί απάνθρωπες από τους πλέον επίσημους διεθνείς φορείς και οργανισμούς.

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του αρμόδιου Υπουργού για τη δημιουργία ειδικών υποδιευθύνσεων αντιμετώπισης εγκλημάτων ρατσιστικής βίας στις αστυνομικές διευθύνσεις Αθήνας και Θεσ/νίκης, απέχουν από το να κριθούν επαρκείς και ικανοποιητικές, για την αντιμετώπιση ενός φαινομένου που απειλεί πλέον την ίδια μας τη Δημοκρατία. Και τούτο γιατί παραλείπουν το σημαντικότερο, δηλαδή την προστασία του θύματος της ρατσιστικής βίας, που είναι και ο σημαντικότερος μάρτυρας της υπόθεσης, από την άμεση απέλαση. Κατ' αυτόν τον τρόπο όμως, η ρατσιστική βία θα παραμένει ατιμώρητη χωρίς καν να καταγράφεται, λόγω της απροθυμίας των θυμάτων να την καταγγείλουν υπό το φόβο της απέλασης.

Οι ίδιοι οι πολίτες θα πρέπει να αναρωτηθούν που οδηγεί η κλιμάκωση της βίας σε βάρος συνανθρώπων μας, και να αντιδράσουν.

Η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει σε αναίρεση των βασικών κανόνων κοινωνικής συμβίωσης. Δεν πρέπει να αφήσουμε τα μνημονιακά μέτρα να δηλητηριάσουν κι άλλο το επίπεδο των βασικών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Η κοινωνία μας, μια κοινωνία σε πολύπλευρη κρίση, δεν μπορεί να ανασυγκροτηθεί παρά μόνο με βάση τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη.

Ζητούμε την απόδοση δικαιοσύνης που προϋπόθεση έχει την αποκατάσταση των θυμάτων και την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών απέναντι σε όσους οργανωμένα ή αυθόρμητα διαπράττουν εγκλήματα ρατσιστικής και φασιστικής βίας.


Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2012

omadadikigorwn@lists.riseup.net                           http://omadadikigorwn.blogspot.com

Κατεβάστε την ανακοίνωση εδώ