15 Μαρ 2012

Δελτίου Τύπου- Ένας μήνας στην Πέτρου Ράλλη

Print this post

ΕΝΑΣ ΜΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ –  Η ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΣΥΛΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Η Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών σε συνεργασία με το ΑΙΤΗΜΑ, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων που προσυπογράφουμε το παρόν δελτίο τύπου καθώς και με άλλες συλλογικότητες, ομάδες και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πραγματοποιούμε τον τελευταίο μήνα επαναλαμβανόμενες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής κάθε Παρασκευή προς ξημερώματα Σαββάτου (17/2 - 24/2 - 2/3 και 9/3/2012).
(Συνημμένα το κάλεσμα για τη διαμαρτυρία και το κείμενο με τις οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό.)
Η παράσταση διαμαρτυρίας έχει σαν σκοπό να καταγγείλει την κατάσταση που αντιμετωπίζουν όσοι προσπαθούν να ζητήσουν άσυλο στην Αττική, αλλά και όσοι παραπέμπονται από όλες τις πόλεις της Ελλάδας στην Αττική, μετά από άρνηση των τοπικών δημόσιων αρχών να παραλάβουν, ως οφείλουν, τα αιτήματα ασύλου όσων ζητούν διεθνή προστασία.

Οι αστυνομικές αρχές - κατά συνήθη πρακτική των τελευταίων χρόνων - αρνούνται να καταγράψουν τα αιτήματα ασύλου και δέχονται να παραλάβουν μόνο εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό αιτήσεων ασύλου και μόνο κάθε Σάββατο ξημερώματα.
Κατά τη διάρκεια των παραστάσεών μας τις τελευταίες εβδομάδες επιβεβαιώθηκε ότι η ακολουθούμενη πρακτική της διαδικασίας υποβολής αιτήματος ασύλου, η υποβολή δηλαδή ανθρώπων στο μαρτύριο της αναμονής στην άκρη ενός δρόμου επί 2-3 μερόνυχτα, υπό άθλιες συνθήκες, για να έχουν ΙΣΩΣ μια μικρή πιθανότητα να καταγραφούν ως αιτούντες, καθιστά την πρόσβαση στο άσυλο σχεδόν ΑΔΥΝΑΤΗ στην Αττική.
Επιπλέον, παρατηρήσαμε και διαπιστώσαμε ότι οι υπεύθυνες αστυνομικές αρχές όχι μόνο δεν κάνουν τίποτα για το μετριασμό αυτής της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης που οδηγεί σε φυσική και πνευματική εξόντωση τους αιτούντες άσυλο, αλλά επιπλέον ακολουθούν συγκεκριμένες τακτικές για την αποθάρρυνση της υποβολής αιτημάτων ασύλου και αποκλεισμού από την πρόσβαση ακόμα και ευάλωτων ομάδων όπως οι γυναίκες και τα ασυνόδευτα ανήλικα.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της παρουσίας μας, αλλά και από την επικοινωνία μας τους αιτούντες, διαπιστώσαμε τα ακόλουθα:
 - Καθώς η πλειοψηφία των αιτούντων άσυλο που περιμένουν στην ουρά αρχίζει να συγκεντρώνεται από την Τετάρτη και την Πέμπτη το πρωί σε παράπλευρο δρόμο, με την ελπίδα ότι θα προλάβουν αυτή τη φορά να πάρουν μία από τις πρώτες θέσεις και να είναι από τους λίγους τυχερούς που θα καταφέρουν να περάσουν το κατώφλι της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, η αστυνομία χρησιμοποιεί διάφορες τακτικές απομάκρυνσης και απώθησης των αιτούντων. Όπως καταγγέλθηκε στους εκπροσώπους των συλλογικοτήτων, οι αστυνομικές δυνάμεις, από το βράδυ της Πέμπτης μέχρι την Παρασκευή το πρωί, συχνά απωθούν και κυνηγούν τους αιτούντες άσυλο μαζικά, ακόμα και με τη χρήση βίας (γκλομπς), με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να εγκαταλείπουν την προσπάθεια. Μας καταγγέλθηκε μάλιστα ότι κατά το βράδυ της Πέμπτης 1/3/2012 η αστυνομία έκανε και χρήση χημικών (δακρυγόνα) προκειμένου να απωθήσει και να διαλύσει το πλήθος των αιτούντων άσυλο.
- Οι πλέον ευάλωτες ομάδες, οι γυναίκες και τα ασυνόδευτα ανήλικα, όχι μόνο δεν απολαμβάνουν την ειδική προστασία που δικαιούνται, αλλά αποτρέπονται με τον πλέον απάνθρωπο τρόπο από την διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου. Οι γυναίκες απωθούνται από νωρίς από την αστυνομία από τις “πρώτες θέσεις” της ουράς, ενώ από το σύνολο περί των 20 και πλέον γυναικών που προσήλθαν τις τελευταίες 4 εβδομάδες, ελάχιστες κατάφεραν να μπουν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών για να καταγραφεί το αίτημά τους. Επισημαίνεται, ότι οι γυναίκες αυτές υποβάλλονται στο μαρτύριο της αναμονής επί 2-3 μερόνυχτα, εκτεθειμένες στις ίδιες άθλιες συνθήκες, και μάλιστα υποχρεωμένες να βρίσκονται ανάμεσα σε ένα πλήθος όπου η συντριπτική πλειοψηφία είναι άνδρες, χωρίς κανενός είδους μέριμνα για την κατάστασή τους.
- Κατά τη διάρκεια των παραστάσεών μας, καταγράψαμε επίσης περί τα 10 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία ήταν επίσης αναγκασμένα να περιμένουν 2 και πλέον μερόνυχτα, εκτεθειμένα σε πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες, ανάμεσα σε ενήλικες, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, νερό ή τροφή. Ειδικότερα, το πρωί της 18ης Φεβρουαρίου 2012, και μετά από τις επίμονες παρατηρήσεις των παριστάμενων συλλογικοτήτων ότι τα ασυνόδευτα ανήλικα δικαιούνται απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, ο υπεύθυνος αξιωματικός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών δέχτηκε να επιτρέψει σε 3 ανήλικους Αφγανούς να εισέλθουν στο κτίριο της Διεύθυνσης, δίνοντάς τους την ελπίδα ότι θα παραλάβει τα αιτήματά τους. Προς έκπληξή μας πληροφορηθήκαμε ότι οι ανήλικοι τελικά αποπέμφθηκαν από τον ως άνω αξιωματικό, μετά από μεγάλη ταλαιπωρία και χωρίς να καταγραφούν τα αιτήματα τους, με την πρόφαση ότι είναι ενήλικοι ή ότι προέρχονται από το Πακιστάν!
Καταγγέλλεται επίσης, ότι στην προσπάθεια ενός εκ των ανήλικων να φέρει νερό και τροφή όσο οι υπόλοιποι περίμεναν στην ουρά, ένας φρουρός τον σταμάτησε και του είπε να πάει να πετάξει την τροφή και τα νερά ή να τα επιστρέψει πίσω, χωρίς να τον αφήσει να πλησιάσει τους υπόλοιπους με τις "προμήθειες". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όχι απλώς οι αρχές εξαναγκάζουν τα ήδη ευάλωτα παιδιά να υφίστανται όλη αυτή την ταλαιπωρία αλλά, επιπλέον, τους απαγορεύουν και τη λήψη τροφής και νερού για όλο το διάστημα της παραμονής τους στην ουρά, υποβάλλοντάς τα σε μία απάνθρωπη μεταχείριση που επιδεινώνει την ήδη ευάλωτη κατάστασή τους.
Σε παρόμοια εξευτελιστική μεταχείριση υποβλήθηκαν και άλλοι τρεις ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι, μετά από την επίμονη διαμαρτυρία των παρευρισκόμενων φορέων, κατάφεραν να εισέλθουν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών στις 10/3/2012. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των παιδιών, ο αρμόδιος αξιωματικός, μέχρι να καταγράψει τελικά τα αιτήματά τους για άσυλο, υπέβαλε τα ανήλικα παιδιά σε πολύωρη ταλαιπωρία και σε εκβιαστικές και παρελκυστικές ερωτήσεις και δηλώσεις, όπως ότι μόνο αν δηλώσουν ότι είναι ενήλικοι θα πάρουν χαρτιά, με σκοπό την μέχρι την τελευταία στιγμή αποθάρρυνση υποβολής των αιτημάτων τους.

- Η μέθοδος “απομάκρυνσης” των αιτούντων άσυλο, μετά την επιλογή από τους αστυνομικούς των πρώτων 20 από τη σειρά ή όποιων -με αδιαφανή κριτήρια- επιλέγουν οι ίδιοι, συνιστά καθεαυτή εξευτελιστική μεταχείριση. Οι αστυνομικοί αρχίζουν να φωνάζουν στους εξαντλημένους και απογοητευμένους αιτούντες, πολλοί εκ των οποίων υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία κάθε βδομάδα πολλούς μήνες ή και έτη, στα ελληνικά τη φράση: «φύγετε τώρα, την επόμενη βδομάδα», χτυπώντας το ρυθμό σε παλαμάκια και σπρώχνοντας προς τα πίσω όσους απέμειναν, αιτούντες άσυλο και αλληλέγγυους. Καμία άλλη εξήγηση και καμία απάντηση δεν δίνεται από τις αρχές στις διαμαρτυρίες των παρευρισκομένων.
Η άρνηση των ελληνικών αρχών να καταγράψουν αιτήματα ασύλου και η μεταχείριση που επιφυλάσσουν στους αιτούντες άσυλο, η οποία προσβάλλει κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν αποτελούν καινούργιες πρακτικές ούτε αποτέλεσμα διοικητικών δυσλειτουργιών ή της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, πρόκειται για μια συστηματική μακροχρόνια πολιτική με συνειδητό σκοπό την αποτροπή των προσφύγων να υποβάλλουν αίτημα ασύλου στην Ελλάδα. Ως τέτοια είναι μέρος μίας γενικότερης πολιτικής των ελληνικών αρχών απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες που χαρακτηρίζεται από απελάσεις προσώπων που κινδυνεύουν στη χώρα προέλευσής τους, νυχτερινές έκτακτες συνεντεύξεις ασύλου, άρνηση παροχής συνθηκών υποδοχής, παρατεταμένη κράτηση σε άθλιες συνθήκες κλπ. που έχουν επανειλημμένα καταγγελθεί από συλλογικότητες και οργανώσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχουν οδηγήσει σε καταδίκες της χώρας από διεθνείς οργανισμούς.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΑΣ σε όσους αναγκάστηκαν να φύγουν από τον τόπο τους, επειδή η ζωή, η ελευθερία ή η αξιοπρέπεια τους βρίσκονταν σε κίνδυνο εξαιτίας της κρατικής καταστολής, του πολέμου ή της φτώχειας.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

-     Απρόσκοπτη πρόσβαση στο άσυλο κάθε μέρα χωρίς διαμεσολαβήσεις.
-     Άσυλο και κοινωνική προστασία στα άτομα που δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
-     Να σταματήσει η   απαράδεκτη κατάσταση  που έχει επιβληθεί από τις αρχές καθημερινά και κάθε Σάββατο πρωί στην Πέτρου Ράλλη.

ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΚΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΘΕΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΥΣ ΚΑΘΕ ΣΑΒΒΑΤΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 5.00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6.00 ΣΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥ ΡΑΛΛΗ!!

Αθήνα, 15 Μαρτίου 2012

Αίτημα
Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα
Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες
Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων
Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών


Δείτε το κάλεσμα της 15ης Φεβρουαρίου εδώ
Δείτε τις συλλογικότητες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εδώ 
Κατεβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου