27 Ιαν 2012

Δελτίο Τύπου για τις παράνομες συλλήψεις δικηγόρων της Ομάδας

Print this post
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το μεσημέρι της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2012 δικηγόροι, μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθηνών και της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, βρεθήκαμε έξω από την τουρκική πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούμε για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση 39 Τούρκων και Κούρδων συναδέλφων μας, υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, οι οποίοι συνελήφθησαν απλώς και μόνο εξαιτίας του έργου τους ως δικηγόρων. Το ίδιο έκαναν συνάδελφοί μας στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής μέρας αλληλεγγύης στους φυλακισμένους συναδέλφους μας.



Η ελληνική ειρηνική διαμαρτυρία συνοδεύτηκε ωστόσο από την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία όλοι οι διαδηλωτές να συλληφθούν και να προσαχθούν στη ΓΑΔΑ, όπου έγινε καταγραφή των στοιχείων τους.

Ελπίζουμε να είναι προφανές σε όλους και όλες ότι πρόκειται για γεγονός ανήκουστο και αδιανόητο.

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι καταλύθηκε χωρίς κανένα απολύτως πρόσχημα, χωρίς η αστυνομία να μπει στον κόπο να διατυπώσει έστω κάποια δικαιολογία. Σε αντιπαράθεση με τις συλλήψεις στην Τουρκία, οι Έλληνες δικηγόροι συνελήφθησαν στο πλαίσιο της ελληνικής "δημοκρατικής" έννομης τάξης επειδή άσκησαν το δικαίωμά τους ως πολίτες που διαμαρτύρονται μέσα σε συνταγματικά κατοχυρωμένα πλαίσια. Παρά τις ερωτήσεις των συλληφθέντων συναδέλφων, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει ποιος έδωσε την εντολή για τη σύλληψή τους (που ευσχήμως βαφτίστηκε "προσαγωγή"), το λόγο της σύλληψης, το σκοπό της καταγραφής των στοιχείων τους.

Αρνούμαστε να θεωρήσουμε το χθεσινό συμβάν ως μια απλά γελοία ιστορία, αν και σίγουρα έχει και αυτή τη διάσταση. Κι αυτό γιατί δε θεωρούμε ότι όλα αυτά συνέβησαν κατά λάθος ή τυχαία. Δε θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι διαλύθηκε μια συγκέντρωση έξω από την τουρκική πρεσβεία ούτε ότι η αστυνομία αναζητούσε Τούρκους και Κούρδους διαδηλωτές ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ούτε ότι καταγράφηκαν τα στοιχεία των συναδέλφων μας.

Απαιτούμε να λάβουμε απαντήσεις: Ποιος έδωσε την εντολή για τις χθεσινές συλλήψεις; Θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την έμπρακτη απαγόρευση μιας ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας; Τι είδους συνεργασία και τι είδους ανταλλαγή πληροφοριών υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση;

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς δικηγόρους και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε εγρήγορση και κινητοποίηση αν δε θέλουμε όλα αυτά να είναι εικόνες από το μέλλον μας. Στην Ελλάδα του μνημονίου βιώνουμε καθημερινά μία οριακή κατάσταση παραβίασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε κάθε έκφραση της κοινωνικής ζωής.

Ας σταματήσουμε τώρα αυτή την εκτροπή, είναι στο χέρι μας!

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012


ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
ΟΜΑΔΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ



Σχετικά

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ στα ελληνικά και εδώ στα αγγλικά

Διαβάστε εδώ τη σχετική ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Διαβάστε εδώ για τις παράνομες συλλήψεις των δικηγόρων στην Τουρκία
Διαβάστε εδώ τη διαμαρτυρία της Ισπανικής Ελεύθερης Ένωσης Δικηγόρων προς την Ελληνική πρεσβεία στην Ισπανία
24 Ιανουαρίου 2012 - Πανευρωπαϊκή ημέρα αλληλεγγύης στους παρανόμως συλληφθέντες δικηγόρους στην Τουρκία