27 Ιουν 2011

ΣΑΜΟΣ - Δελτίο Τύπου Κίνησης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες

Print this post
ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Σάμος 27/06/2011


Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ


Με αφορμή τις πρόσφατες αναγγελίες περί επαναλειτουργίας του Κέντρου Κράτησης μεταναστών και προσφύγων, με την «επωνυμία » Κέντρο Πρώτης Υποδοχής , τα μέλη της Κίνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα –Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες ( η οποία ,για όσους δεν γνωρίζουν, δεν λειτουργεί ως Μ.Κ.Ο) δηλώνουν την αντίθεση τους σε αυτές και θέτουν κάποιους προβληματισμούς στη σαμιακή κοινωνία.

Ο τρόπος λειτουργίας του κέντρου μέχρι τώρα δεν τηρούσε καμία από τις προϋποθέσεις αυτές που όφειλε , με βάση τις διακυρήξεις του υπουργείου κ.τ.λ.. Από τις συνεχείς επαφές μας με το κέντρο και τους πρόσφυγες , διαπιστώσαμε ότι η κυβέρνηση με τη συμμετοχή της FRONTEX αρκέστηκε στη δημιουργία άλλης μιας φυλακής , με απάνθρωπες συνθήκες κράτησης ,αψηφώντας τα συνταγματικά ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων. Από την άλλη μεριά οι Μ.Κ.Ο. απορροφούσαν τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις χωρίς να προσφέρουν έργο ως προς την ένταξη και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους . Είμαστε πεπεισμένοι , λοιπόν , ότι ούτε αυτή τη φορά το κέντρο θα λειτουργήσει ως «πρότυπο κέντρο φιλοξενίας» , όπως κατά καιρούς παρουσιάζεται.Οι αόριστες εγγυήσεις για τους κρατούμενους , τη διάρκεια παραμονής τους στο κέντρο και τις διαδικασίες παροχής ασύλου , μας κάνουν να πιστεύουμε ότι για άλλη μια φορά το κίνητρο της κυβέρνησης είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ε.Ε.και όχι το όφελος των προσφύγων.

Προτείνουμε οι μετανάστες και οι πρόσφυγές που περνούν από τη Σάμο να φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο που δεν χρησιμοποιείται , μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης των απαραίτητων εγγράφων για την μετακίνηση τους , στις χώρες που επιλέγουν ως προορισμό .Kαταγγέλλοντας η κυβέρνηση την συνθήκη ΔΟΥΒΛΙΝΟ ΙΙ


Ας σταματήσει , επιτέλους , η κοινωνία της Σάμου να ανησυχεί για την «υποβάθμιση του τόπου μας ». Ένας τόπος δεν υποβαθμίζεται επειδή κάποιοι πρόσφυγες κυκλοφορούν ανάμεσα μας , για την κατάσταση των οποίων η «πολιτισμένη» Δύση, και η Ελλάδα ως μέλος της , φέρει την μεγαλύτερη ευθύνη και άλλωστε πόσοι από εμάς επιχειρηματίες , αγρότες , νοικοκυραίοι , εργάτες , δεν χρησιμοποιήσαμε μετανάστες για φθηνή ανασφάλιστη εργασία; Αλλά υποβαθμίζεται όταν δεν μπορείς να κυκλοφορήσεις από τη μπόχα που αναδύει το λιμάνι του Βαθέως το καλοκαίρι , τις πλημμύρες του χειμώνα ,τις τριτοκοσμικές συγκοινωνίες , τον περιφερειακό που ρήμαξε , και δίπλα από αυτά η αναξιοποίητη φύση και η μεθοδευμένη καταστροφή της . Ένας τόπος υποβαθμίζεται όταν υποβαθμίζεται η ζωή των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν, όταν τους κλέβουν τα δικαιώματα τους στην εργασία , τη δωρεάν παιδεία , την ιατρική περίθαλψη, στην αξιοπρεπή ζωή. Και παρόλα αυτά φτάνει στο σημείο να μην αντιδρά όταν τον εξαπατούν και τον εξευτελίζουν. Αυτή είναι η πραγματική υποβάθμιση , η εφιαλτική προοπτική που θα μετατρέψει τη ζωή μας σε κόλαση και όχι οι πρόσφυγες που ζουν τη δική τους κόλαση.



ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ Ο,ΤΙ ΜΑΣ ΕΚΛΕΨΑΝ