2 Φεβ 2011

Συλλογή υπογραφών κατά του τείχους του αίσχους στον Έβρο

Print this post
ΝΑ ΑΝΤΙΤΑΧΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΕΙΧΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΟΥΣ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
 

ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Είναι σε όλους μας γνωστό ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήγγειλε πρόσφατα την ανέγερση τείχους στον Έβρο με σκοπό την αποτροπή της παράτυπης εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας.

Η ακραία αυτή κίνηση πολιτικής σκοπιμότητας έρχεται σε συνέχεια των απάνθρωπων ευρωπαϊκών πολιτικών που ακολουθεί το Ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τις υποδείξεις ισχυρών κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Πρώτα, με το Δουβλίνο ΙΙ η Ελληνική Κυβέρνηση δέχτηκε το κοινοτικό νομικό κατασκεύασμα που έδωσε τη λύση για την εκ πλαγίου αποποίηση των διεθνών δεσμεύσεων των κρατών μελών της ΕΕ. Ενώ, συμμετέχοντας στο παιχνίδι της μετάθεσης των προβλημάτων πέρα και έξω από το «δημοκρατικό» έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέχεται να γίνει κυριολεκτικά ο συνοριοφύλακας των πολιτικών της ΕΕ.
Η εξαγγελία κατασκευής του τείχους είναι για εμάς μια ακραία έκφραση απολυταρχικής περιφρόνησης προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο προστασίας των προσφύγων και μια σκληρή έκφραση θεσμικού ρατσισμού, έρχεται δε σε συνέχεια των αντιδημοκρατικών πολιτικών που υιοθετεί η κυβερνητική πολιτική για να πατάξει κάθε εσωτερική αντίδραση.

Όσο κι αν ο Υπουργός σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι οι “πραγματικοί πρόσφυγες” θα προστατεύονται, είναι για εμάς δεδομένο ότι το τείχος θα σημάνει την άρνηση προστασίας των προσφύγων που φθάνουν ως τα σύνορά μας, κατά παράβαση κάθε έννοιας προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι πάνω στο τείχος του Έβρου θα προσκρούσουν οι κυνηγημένοι από τον πόλεμο και τη γενικευμένη βία στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία και κάθε άκρη της γης, οι διωκόμενοι από το αυταρχικό καθεστώς του Ιράν, οι απελπισμένοι Παλαιστίνιοι της Γάζας, οι πρόσφυγες λόγω φτώχειας από την Ασία και την Αφρική.

Το τείχος δεν θα αποτρέψει τους απελπισμένους από το ταξίδι στη Δύση. Εξάλλου για τους περισσότερους από αυτούς το ταξίδι δεν είναι επιλογή, αλλά ο μόνος τρόπος επιβίωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία τρία χρόνια μόνο, περισσότεροι από 300 άνθρωποι έχουν βρει το θάνατο στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα τη χώρας μας με την Τουρκία, όπως περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει στην προσπάθειά τους να περάσουν το τείχος που “προστατεύει” τις ΗΠΑ από τους Μεξικανούς μετανάστες.

Το τείχος του Έβρου είναι μια επιλογή προσβολής των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα το τείχος είναι μια επιλογή ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη.

Σαν νομικοί και πολιτικά ενεργοί πολίτες αυτής της χώρας αρνούμαστε να συναινέσουμε στην ύψωση ενός τείχους ανάμεσα στις κοινωνίες της υποτιθέμενης ευμάρειας και στους απελπισμένους του “Τρίτου Κόσμου”.

Αρνούμαστε να συναινέσουμε στην κατασκευή της “Ευρώπης – Φρούριο”. Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο ελευθερίας, αλληλεγγύης και ισότητας όπου τα κάθε είδους τείχη δε θα έχουν καμία θέση.

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΑΠΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ / ΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΔΩ 

Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών