15 Δεκ 2010

Επιτυχείς οι προσπάθειες για τους 30 υπό απέλαση πρόσφυγες της Χίου

Print this post Ενημέρωση για τους 30 υπό απέλαση Πρόσφυγες της Χίου

Οι προσπάθειες της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου - "Λάθρα;", συλλογικοτήτων και αλληλέγγυων στην Χίο και σε όλη την Ελλάδα για την αποτροπή της απέλασης στα απέναντι παράλια, είχαν αποτέλεσμα. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να απελάσει 30 πρόσφυγες, Ιρανικής, Ιρακινής και Τουρκικής υπηκοότητας, ενεργοποιώντας το πρωτόκολλο επανεισδοχής, δεν πραγματοποιήθηκε απευθείας από την Χίο για το λιμάνι του Δικελίου.
Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να τους επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους μέσω Τουρκίας, οι 30 κρατούμενοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν εκ νέου στη Χίο. Από αυτούς οι 20 αφέθησαν ελεύθεροι με την υποχρέωση να εγκαταλείψουν την χώρα εντός τριάντα ημερών (ας σημειωθεί ότι οι 12 αφέθησαν ελεύθεροι για κοινωνικούς λόγους καθώς επρόκειτο για οικογένειες και ανήλικα και οι 8 απελευθερώθηκαν με δικαστική απόφαση) ενώ 2 άτομα υπέβαλλαν αίτημα πολιτικού ασύλου. Απέμειναν 8 κρατούμενοι πρόσφυγες που μετήχθησαν στην Αθήνα χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς θα τους συμβεί.

Γνωρίζουμε ότι η μικρή αυτή νίκη δεν είναι παρά σταγόνα απέναντι στην ανθρωποκτόνα προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Είναι όμως σημαντική τοπικά. Από αυτό το νησί περίπου 8000 άνθρωποι έφυγαν κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο προς τα απέναντι παράλια για να σωθούν από την πείνα και τις διώξεις. Σήμερα εμείς, τα εγγόνια τους, δεν μπορούμε να δεχθούμε να δώσουμε πίσω ανθρώπους που εγκατέλειψαν τις χώρες τους για να σώσουν τη ζωή τους και των παιδιών τους. Πολύ περισσότερο όταν για τους περισσότερους, η απέλαση ισοδυναμεί με καταδίκη και βάζει σε άμεσο κίνδυνο την ζωής τους.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει τον ρόλο του αστυφύλακα των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με αυτήν την πολιτική επιλογή. Είμαστε με την πλευρά των ανθρώπων που επιλέγουν να ζήσουν σε άλλη χώρα από ανάγκη, που αγωνίζονται για καλύτερη ζωή. Είμαστε με αυτούς που χρήζουν διεθνούς προστασίας γιατί κινδυνεύει η ζωή τους. Οι άνθρωποι από οποιαδήποτε χώρα κι αν προέρχονται πρέπει να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα, ιδιαίτερα όταν δεν είναι ασφαλείς στη χώρα καταγωγής τους.

Γνωρίζουμε ότι τα φώτα της δημοσιότητας σε αυτό το ζήτημα είναι χαμηλωμένα. Υπάρχει αποδοχή του αίσχους για όσα συμβαίνουν στα σύνορα του Έβρου. Εκεί, οι λέξεις χάνουν την αξία τους, αδυνατούν να περιγράψουν την φρίκη. Η Ευρώπη κωφεύει στις δραματικές εκκλήσεις των ΜΚΟ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Συμμετέχει με τις δυνάμεις του frontex απεκδυόμενη κάθε ευθύνη για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εμείς απευθυνόμαστε στον άνθρωπο και το πολιτικό αισθητήριο όλων. Η Ευρώπη με την πολιτική της δεν στρέφεται εναντίων μόνο των προσφύγων και των μεταναστών. Στρώνεται ο δρόμος για καταστολή, για την δημιουργία εσωτερικών εχθρών, για παρίες, για τον εκφασισμό της κοινωνίας. Πολιτική που μας απειλεί όλους.

Για εμάς η προσπάθεια αποτροπής της απέλασης δεν ήταν ζήτημα αναμέτρησης με την αστυνομία. Γνωρίζουμε ότι εκτελούν εντολές, όπως επίσης γνωρίζουμε ότι δεν ήταν ζήτημα προθέσεων του ενός ή του άλλου υπαλλήλου. Όμως θα πρέπει να είναι σαφές ότι είμαστε με την πλευρά των προσφύγων και προσπαθούμε να τους υποστηρίξουμε. Είχαμε χρέος να εμποδίσουμε την απέλαση. Με τις μικρές μας δυνάμεις προσπαθήσαμε. Στην προσπάθεια αυτή συμπαραστάθηκαν άνθρωποι που δεν τους ξέραμε, και άλλοι με τους οποίους δεν ταυτίζονται απαραίτητα οι απόψεις μας, έχοντας κοινή επιδίωξη την ματαίωση της απέλασης των προσφύγων. Το αποτέλεσμα της απελευθέρωσης των 22 προσφύγων στέλνει το μήνυμα ότι κάτι σημαντικό καταφέραμε όλοι μαζί. Και πως, όταν προσπαθούμε, όλοι μαζί με ανιδιοτέλεια, μπορούμε να καταφέρνουμε κάτι καλύτερο κόντρα στην γενικευόμενη βαρβαρότητα. Παραμένει πρωταρχική ανάγκη να μην επιτρέψουμε να γίνει η Χίος νησί απελάσεων προς την Τουρκία αλλά τόπος προστασίας των δικαιωμάτων και των προσφύγων.

Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου - "Λάθρα;"

Δείτε τι προηγήθηκε εδώ