28 Νοε 2010

Δελτίο Τύπου Της Επιτροπής Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου- “Λάθρα;”

Print this post Νεώτερη ενημέρωση για τους 18 υπό απέλαση κρατούμενους Πρόσφυγες στη Χίο.

Εξακολουθούν να παραμένουν στα κρατητήρια της αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου, οι 18 υπό απέλαση πρόσφυγες, Τουρκικής, Ιρανικής και Ιρανικής υπηκοότητας. Από αυτούς 2 Τούρκοι υπήκοοι έχουν υποβάλει αίτημα πολιτικού ασύλου. Ανάμεσα στους υπόλοιπους 16, βρίσκονται ακόμη και πρόσφυγες «εντολής» (δηλ. με αναγνωρισμένο καθεστώς πρόσφυγα από την Υπατη Αρμοστεία).

Εκτιμάται ότι, από μέρα σε μέρα θα πραγματοποιηθεί νέα προσπάθεια απέλασης τους προς τα απέναντι τουρκικά παράλια.

Χθες πραγματοποιήθηκε ολονύκτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έως τις 7 το πρωί, έξω από το λιμεναρχείο Χίου, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση τους. Η συγκέντρωση είχε μεγάλη απήχηση στην τοπική κοινωνία. Στην διάρκεια της διαμαρτυρίας αρκετές δεκάδες βρέθηκαν για ώρες έξω από το λιμεναρχείο, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την βούληση σημαντικού αριθμού συμπολιτών μας να σταθούν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και στο μέτρο των δυνάμεων μας να εμποδίσουμε την απέλαση τους.

Στην προσπάθεια αυτή, δεκάδες οργανώσεις υποστήριξης των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών, κόμματα και συλλογικοί φορείς, έχουν εκφράσει την αντίθεση τους στην βούληση της κυβέρνησης για άμεση απέλαση. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, εκατοντάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας, από όλη την Ελλάδα, είχαν αποδέκτη την αστυνομική διεύθυνση Χίου και το λιμεναρχείο.

θυμίζουμε ότι οι πρόσφυγες είναι κρατούμενοι από την αστυνομία, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Μερσινίδι, ενώ την τελευταία εβδομάδα, μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια απέλασης τους βρίσκονται στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης. Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, μέχρι και σήμερα, δεν έχουν διασφαλιστεί ούτε στο ελάχιστο οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις, εντοπισμού, καταγραφής και αξιολόγησης των ανθρώπων αυτών, διότι σύστημα ασύλου στην Ελλάδα πρακτικά δεν υφίσταται. Αποτέλεσμα αυτών, οι κρατούμενοι πρόσφυγες βρίσκονται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση, μη δυνάμενοι να διεκδικήσουν εντός αυτού του αποτρεπτικού και τιμωρητικού πλαισίου τα δικαιώματα τους. Το να είσαι αιτών άσυλο στην Ελλάδα, συνιστά επιπρόσθετο λόγο κράτησης και αφαίρεση του δικαιώματος για διεθνή προστασία σε άλλη χώρα. Έτσι εξηγείται η άρνηση των προσφύγων που κρατούνται στην αστυνομία να υπερασπιστούν τον εαυτό τους μη υποβάλλοντας αιτήματα ασύλου.

Απόδειξη αυτών είναι ότι, στα κρατητήρια, βρίσκονται ακόμη 5 αιτούντες πολιτικού ασύλου πέρα των 18, μεταξύ αυτών 1 γυναίκα η οποία κρατείται σε κουβούκλιο διαστάσεων 2 Χ 1 μέτρων εδώ και μέρες. Η επίσημη αιτιολόγηση της κράτησης, παρότι αιτούντες, είναι ότι αυτή κρίνεται αναγκαία ώστε να υπάρχει εντοπισμός τους έως την αξιολόγηση της αίτησης τους. Η κράτηση των αιτούντων ασύλου είναι καταχρηστική, θυμίζουμε δε, ότι, μέχρι σήμερα δηλαδή τα τελευταία 10 χρόνια, σε εκατοντάδες περιπτώσεις αιτημάτων ασύλου στην Χίο, δεν έχει χορηγηθεί ούτε ένα άσυλο από την εδώ αστυνομική διεύθυνση.

Εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν θα πρέπει να πραγματοποιηθεί η απέλαση τους και έχουμε υποχρέωση ως πολίτες να την εμποδίσουμε. Οι πρόσφυγες να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι, δίνοντας τους νομιμοποιητικά έγγραφα, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι σε όποια χώρα εκείνοι επιθυμούν. Μέχρι την απελευθέρωση τους να μεταφερθούν στο Μερσινίδι.

Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, έχουμε ευθύνη να συνεχίσουμε να μην απελαθούν οι πρόσφυγες. Το πιο δυνατό όπλο η φωνή μας.

Διαβάστε σχετικα:
Ενημέρωση για την επιχερούμενη απέλαση των 32 προσφύγων

Άμεση Απελευθέρωση των προσφύγων